Mahatauti

Tavallisen mahataudin oireet alkavat yleensä nopeasti oksentelulla ja vetisellä ripulilla.

Virusten aiheuttamat vatsataudit ovat erittäin yleisiä ja tarttuvat herkästi. Oireet alkavat hyvin äkillisesti ja oireina on usein vetisen ripulin lisäksi pahoinvointi ja oksentelu. Usein oireina on myös kuume tai kuumeinen olo särkyineen. Oireiden kesto on tyypillisesti 1-3 vuorokautta. Suolen toiminta saattaa kuitenkin olla epäsäännöllistä vielä usean viikon ajan akuutin infektion jälkeenkin.

Mahataudin itsehoito

Ripulia ja oksennusta hoidetaan nauttimalla runsaasti nesteitä. Vastoin yleistä uskomusta mahataudin aikana saa syödä kevyesti. Apteekista saatavat ripulijuomat imeytyvät parhaiten suolistossa. Aikuinen voi käyttää myös apteekin itsehoito ripulilääkkeitä. Lapset ja vanhukset saattavat saada parissa päivässä nestehukan varsinkin jos he kuumeilevat samanaikaisesti. Vatsakipuun ja kuumeeseen voi käyttää reseptivapaita parasetamolivalmisteita.

Milloin hoidon arvioon terveysasemalle?

Hakeudu hoidon arvioon, jos

  • Oksennuksessa on runsaasti verta.
  • Äkisti alkaneeseen pahoinvointiin ja oksenteluun liittyy voimakas päänsärky, eikä kyseessä ole aiemmin todettu migreeni.
  • Mahakipuun liittyy voimistuvia oksennuksia ilman ripulia.
  • Esiintyy veriulosteita, jotka eivät johdu peräpukamista.
  • Sinulla on kuivumisen merkkejä kuten voimakasta uupumista, limakalvojen kuivuutta tai ihon viileyttä. Vanhukset ja pienet lapset ovat aikuisia alttiimpia elimistön nestehukalle.
  • Jos mahatauti jatkuu yli neljä päivää.

Äkillisen mahataudin ennaltaehkäisy

Huolellinen käsien pesu vähentää virusten määrää merkittävästi. Kädet kannattaa pestä aina WC:stä lähtiessä ja ennen ruokailua runsaalla lämpimällä vedellä ja saippualla. Sairastuneen kotona kannattaa pestä huolellisesti WC, hanat ja kosketuspinnat klooripohjaisilla yhdisteillä.