Toiminta koronvirusinfektiota epäiltäessä

Jos epäilet itselläsi koronaviruksen aiheuttamaa COVID-19-infektiota, soita Jyväskylän keskitettyyn puhelinneuvontanumeroon 014-266 0133.

Numerosta vastataan arkisin ma-to klo 8-16 ja perjantaisin klo 9-16. Puhelimeen tulee tällä hetkellä runsaasti puheluita. Odota rauhassa takaisinsoittoa. Sinulle soitetaan saman päivän aikana. Muina aikoina soita päivystyksen keskitettyyn neuvontanumeroon 116 117

On tärkeää, että potilas soittaa ensin ja saa henkilökohtaiset ohjeet. Omalle terveysasemalle tai päivystykseen ei tule mennä suoraan, sillä silloin altistaa muut terveysaseman asiakkaat tartunnalle.

THL:n kriteerit näytteenotolle ovat muuttuneet. Tartuntaa epäiltäessä näytteitä otetaan ensisijaisesti potilailta, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita sekä terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta. Lieväoireisilta ja matkoilta palaavilta näytteitä otetaan lääkärin harkinnan mukaan. Oireettomia ei testata.

Valtaosa koronavirustapauksista on lieviä ja ohittuvat oireenmukaisella hoidolla. Tautiin ei toistaiseksi ole täsmälääkettä tai rokotetta. Lieväoireisia suositellaan pysymään tällä hetkellä kotona sekä välttämään sosiaalisia kontakteja ja säästämään terveydenhuollon resurssit niille potilaille, ketkä hoitoa eniten tarvitsevat: iäkkäät ja pitkäaikaissairaat ovat haavoittuvimmassa asemassa.