Tukkoinen korva

Korvakäytävän tukkiva vahatulppa on ehkäistävissä ja hoidettavissa itsehoitokeinoin.

Korvakäytävän tukkiva vahatulppa on ehkäistävissä ja hoidettavissa itsehoitokeinoin.

Korvakäytävää peittää iho, joka erittää sitä suojaavaa vahaa. Vahan koostumus vaihtelee sekä yksilöllisesti että iän mukaan. Pehmeä vaha kulkeutuu itsestään ulos korvakäytävästä, mutta kiinteä vaha saattaa jäädä korvakäytävään muodostaen sen tukkivan vahatulpan. Vahatulppa saattaa aiheuttaa tukkoisuuden tunnetta, kuulovaikeutta sekä lievää kutinaa.

Vahatulpan itsehoito ja ennaltaehkäisy

Vahatulppaa voi ennaltaehkäistä pehmentämällä vahaa säännöllisesti siihen soveltuvalla öljyllä (Ceridal® , Vaxol® , Remo-Wax Oil®). Yleensä öljyn laittaminen n. kerran viikossa riittää. Korvatulppien käyttöä ja pitkälle korvakäytävään meneviä nappikuulokkeita kannattaa välttää. Pumpulipuikkoja ei tule käyttää korvien puhdistuksessa, sillä ne työntävät vaikkua syvemmälle korvakäytävään häiriten siten sen luonnollista poistumista. Lisäksi pumpulipuikko voi aiheuttaa vammoja korvakäytävään tai tärykalvoon.

Mikäli vahatulppa pääsee muodostumaan, pehmitetään sitä öljyllä kerran päivässä 3-5 vuorokauden ajan. Jo tämä voi poistaa tulpan. Pehmityksen jälkeen korvakäytävää huuhdellaan kädenlämpöisellä vedellä 20 ml ruiskulla tai apteekista saatavalla huuhtelupumpulla pää huuhdeltavan korvan puolelle kallellaan. Huuhtelu tapahtuu korvakäytävän suulta suuntaamalla vesisuihku korvakäytävän reunaan eikä tärykalvoon. Ruiskua ei tule viedä pidemmälle korvakäytävään. Myöskään suurempaa kuin 20 ml ruiskua ei tule käyttää liian suuren paineen välttämiseksi. Huuhtelun voi toistaa useamman kerran. Mikäli jää tunne, ettei kaikki vaha poistunut, voi itsehoidon toistaa useitakin kertoja muutaman päivän välein.

Milloin ammattilaisen arvioon?

Pitkäaikaisen korvasairauden (kuulokoje, leikatut korvat, reikä tärykalvossa tms.) yhteydessä tulee itsehoito suunnitella yksilöllisesti yhdessä terveydenhoitohenkilökunnan kanssa. Arvioon tulee myös hakeutua, mikäli korvassa tuntuu kipua, voimakasta kutinaa tai jos korvakäytävästä tulee märkäistä tai veristä vuotoa.

Kirjoittaja LL Wera Sinkkonen 9.4.2016, muokannut LL Aleksi Hietanen 25.1.2020