Kuumuuden terveysvaikutukset

Lämmin ilma ja kuumuus ovat vallanneet Suomenkin kesän. Pitkä hellejakso vaikuttaa elimistöön monin eri tavoin ja kuumuuden terveysvaikutukset on hyvä ottaa huomioon. Kuumuus heikentää mm. vanhusten ja sairaiden fyysistä terveyttä entisestäänkin.

Mitä pitkä hellejakso tarkoittaa terveyden kannalta?

Pitkä hellejakso rasittaa pitkäaikaissairaiden potilaiden elimistöä. Suurinta hankaluutta kuuma ilma ja sää aiheuttavat diabeetikoille, sydänsairaille sekä kilpirauhasen liikatoimintaa sairastaville potilaille.
Helteestä voi kuitenkin myös olla hyötyä. Perusterveillä henkilöillä lihasten toiminta paranee ja verenkierto vilkastuu.

Miten kuumuuteen voi varautua?

Mikäli ihminen joutuu työskentelemään kuumassa lämpötilassa pitkään, on kuumuuteen hyvä varustautua muun muassa kevyellä vaatekerroksella sekä riittävällä nesteiden juomisella. Pää ja iho on  hyvä suojata auringolta. Helteen vaikutuksesta normaali ruokahalu voi huonontua, joten tämä kannattaa huomioida ja ruokailla säännöllisesti kevyitä ruokia, jotta suolatasapaino pysyy yllä.

Ketkä kuuluvat riskiryhmään?

Vanhukset ja pikkulapset ovat huomattavasti alttiimpia kärsimään kuumuudesta, koska heidän lämmönsäätelyjärjestelmänsä ei välttämättä toimi samoin kuin aikuisilla. Pitkään jatkuva helle voi myös pahentaa pitkäaikaissairauksien, kuten diabeteksen, oireita.

Milloin on kyse lämpöuupumuksesta?

Lämpöuupumus on lämpöhalvauksen esiaste. Tällöin olotilaa ja oireita kannattaa tarkkailla. Muun muassa väsymys, heikotus, päänsärky, pahoinvointi sekä janontunne ja lämmönnousu ovat lämpöuupumuksesta kertovia merkkejä. Mikäli oireilu ei helpotu viileässä oleskelulla ja juomisella, on tällöin syytä hakeutua hoitoon. Samoin on syytä toimia, mikäli esiintyy sekavuutta, tajunnantason häiriötä, matalaa verenpainetta ja kuumetta.

Kuumalla säällä onkin hyvä muistaa juoda riittävästi nesteitä, vaikkei janoa tuntisikaan. Myös suolojen riittävästä saannista on hyvä pitää kiinni.