Kurkkukivun aiheuttaa useimmiten virus

Nielukipu on usein virustaudin aiheuttaman ylähengitystietulehduksen ensioire. Seuraavina päivinä alkavat nuha ja yskä. Nielukipua hoidetaan kipulääkkein (parasetamoli, ibuprofeeni). Ravinnoksi kannattaa valita helposti nieltäviä, viileitä ruokia. Myös nielua puuduttavia imeskelytabletteja (esim. Bafucin) voi kokeilla.

Milloin epäillä bakteeritautia?

Joskus nielukipua ei seuraa muita flunssaoireita. Jos pelkkä nielukipu jatkuu useamman päivän ja siihen liittyy kuumetta, voi kyseessä olla streptokokkibakteeritulehdus nielussa eli angiina. Sitäkään ei lievänä tarvitse hoitaa antibiootilla, vaan elimistö usein selättää bakteerin. Tarvittaessa voidaan ottaa nielunäyte, jossa mahdollinen bakteeri voidaan todeta. Antibioottihoito ei juurikaan lyhennä oireiden kestoa, mutta voi estää komplikaatioita ja taudin leviämistä edelleen muihin ihmisiin. Päiväkodit toivovat, että lapsi palaa päiväkotiin aikaisintaan vuorokauden kuluttua lääkehoidon aloittamisesta, jolloin streptokokin tarttuvuus on vähentynyt selvästi.

Milloin päivystykseen?

Mikäli nielukipuun liittyy nielemisvaikeutta, selvää toispuoleisuutta, suun avaamisen vaikeutta tai tiedät, että poskihampaasi ovat huonossa kunnossa, on syytä hakeutua terveysaseman päivystykseen arvioon.