Silmätulehdus

Sidekalvotulehdusta voivat aiheuttaa bakteerien lisäksi myös virukset tai allergia.

Silmän sidekalvon bakteeritulehdus on yleisempi lapsilla. Usein se alkaa yhdestä silmästä ja leviää sitten molemminpuoleiseksi. Tartunta saadaan lähiympäristöstä omien käsien välityksellä. Sidekalvotulehdusta voivat aiheuttaa bakteerien lisäksi myös virukset tai allergia.

Silmätulehduksen oireet

Oireina esiintyy silmän sidekalvon punoitusta ja silmän rähmimistä. Rähmä on paksua ja kellertävää ja silmät voivat olla rähmästä ummessa aamuisin. Myös kirvely ja hiekan tunne silmässä kuuluvat oireisiin.

Sidekalvon tulehdusta voivat aiheuttaa myös virukset tai allergia. Silloin silmistä ei erity rähmää, tai se on vähäistä ja vesimäistä. Flunssan aikaiset sidekalvotulehdukset ovat yleensä viruksen aiheuttamia eivätkä ne vaadi antibioottihoitoa.

Mikäli silmässä esiintyy kipua, valonarkuutta tai näön hämärtymistä, on kyseessä mahdollisesti jokin muu silmätauti, joka vaatii aina lääkärin arviota.

Silmätulehduksen hoito

Jos rähmää erittyy vain vähän, riittää hoidoksi rähmän poistaminen kostealla vanulla tai liinalla. Jos rähmiminen on runsasta tai kestää useamman päivän, hoidetaan vaiva silmään tiputettavilla antibioottitipoilla. Reseptin tippoja varten saat terveysasemalta. Silloinkin on tärkeää poistaa kaikki rähmä ennen tippojen laittamista. Tippoja jatketaan kaksi päivää rähmimisen loputtua taudin uusiutumisen ehkäisemiseksi. Tavallisesti tauti paranee antibioottihoidon avulla tai siitä huolimatta noin viikossa.

Päiväkodit toivovat, että lapselle on aloitettu tippahoito päivää ennen päiväkotiin palaamista tartuntojen estämiseksi. Käsien pesu on tehokas tapa estää tartunnan leviämistä.

Imeväisikäisen silmän toistuva rähmiminen

Imeväisikäisillä toistuva sidekalvotulehdus johtuu mahdollisesti siitä, että kyyneltiet ovat tukossa. Jopa 5 prosentilla vastasyntyneistä kyyneltiet ovat tukossa ja yleensä ne avautuvat itsekseen ensimmäisten elinkuukausien aikana. Hoitona on silmän sisänurkan painaminen kyynelpussin kohdalta pikkusormella (josta kynsi on leikattu) tai vanupuikolla, jonka jälkeen erite pyyhitään pois ja silmään laitetaan antibioottitippa. Tämä toistetaan 4-6 kertaa päivässä, kunnes rähmiminen loppuu. Silmälääkäri voi avata kyyneltiet, mikäli oireilu jatkuu vielä 6-8 kuukauden ikäisenä.