Sukupuolitaudit

Sukupuolitaudeilta suojautuminen kannattaa.

Mitä sukupuolitaudit ovat?

Sukupuolitaudeiksi eli seksitaudeiksi sanotaan joukkoa bakteerien, virusten ja alkueläinten aiheuttamia tauteja, jotka tarttuvat pääasiassa tai suureksi osaksi seksikontaktissa. Sellaisia ovat klamydia, papillooma, sukuelinherpes, kuppa, tippuri, mycoplasma genitalium, HIV, trikomoniaasi ja lymfogranuloma venerum.

Suomessa saatu tartunta on useimmiten klamydia, kondylooma tai sukuelinherpes. Uusia klamydiatartuntoja ilmoitetaan vuosittain noin 14 500, joista valtaosa todetaan nuorilla aikuisilla: joka neljäs tartuntapotilas on alle 20-vuotias. Kondyloomaa aiheuttavan papilloomavirustartunta on yleinen: sen saa elinaikanaan vähintään 75 % ihmisistä. Infektiolla on onneksi suuri spontaani paranemistaipumus. Sukuelinherpestä aiheuttavan herpex simplex -virustartunnan saa noin joka viides. Naisilla pienellä osalla kondyloomista on taipumus muuttua vuosien kuluessa syöväksi. Kondylooman ennaltaehkäisyyn on kansallisessa rokotusohjelmassa ollut rokote teini-ikäisille tytöille vuodesta 2013 alkaen. Itse maksaen sen saa myös pojille.

Miten sukupuolitaudit tarttuvat?

Taudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Kondyloomassa ja sukuelinherpeksessä tartunta voi kuitenkin tapahtua kondomilla suojattujen alueiden ulkopuolella sekä taudin oireettomassa vaiheessa. Seksitaudit eivät tartu uimahallin vedestä, saunan lauteilta tai WC-istuimesta.

Miten sukupuolitaudeilta suojaudutaan?

Paras tapa suojautua seksitauteja vastaan on harrastaa seksiä vain harkitusti ja kaikissa seksin muodoissa huolellista kondomisuojaa käyttäen. Erityisesti ulkomaille lähtevän kannattaa varautua aina omilla kondomeilla, koska ulkomaiset seksikontaktit ovat aivan erityisen suuri riski. Uuden kumppanin kanssa molempien suojaamisesta on hyvä puhua jo ennen seksiin ryhtymistä. Viime kädessä vastuu on aina jokaisella itsellään, koska oireetonta tautia kantava ei useimmiten itsekään ole siitä tietoinen.

Milloin ja mihin tutkimuksiin ja hoitoon?

Kaikki sukupuolitaudit voivat aluksi olla oireettomia. Tutkimuksiin on syytä hakeutua pienenkin epäilyn herätessä ja jos on ollut suojaamattomassa seksikontaktissa muun kuin vakituisen kumppanin kanssa. Oireita voivat olla kirvely virtsatessa tai virtsaamisvaikeudet, poikkeava vuoto virtsaputkesta tai emättimestä, kutina, kirvely, näppylät, rakkulat tai haavaumat sukuelinten alueella, alavatsakipu ja kuume. Diagnoosi perustuu laboratoriotutkimuksiin.

Oireiset voivat hakeutua tutkimuksiin  joko soittamalla Oma Lääkärisi -terveysasemalle tai ottamalla yhteyttä Digiklinikan kautta.  Ilmaisia ja nimettömiä HIV-testejä ottavat HIV-tukikeskukset ja Suomen Punaisen Ristin Pluspisteet.

Tartunnan saaneella on velvollisuus kertoa sukupuolitaudista partnerilleen, jotta hän osaa hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon. Hoitamattomina sukupuolitaudit voivat aiheuttaa lapsettomuutta, erilaisia infektioita kuten sisäsynnyttimien, virtsaputken ja lisäkivesten tulehduksia, niveltulehdusta tai neurologisia oireita.