Yskä

Mistä yskä johtuu ja milloin on syytä hakeutua tutkimuksiin?

OmaLääkärisi Espoontorin, Puolarmetsän ja Lahden toimipisteiden valokuvaus verkkoviestintää varten.

Mistä yskä johtuu?

Yskä on hyvin yleinen oire ja esiintyy usein vaarattomien virusperäisten hengitystietulehdusten (nuhakuume eli ”flunssa”) yhteydessä. Joskus yskä voi olla oire vakavammasta sairaudesta, kuten sydämen vajaatoiminnasta tai keuhkokuumeesta. Flunssaan liittyvä yskä voi kestää useamman viikon ja vasta yli kuukauden kestänyttä yskää aletaan pitämään pitkittyneenä.

Yskän pitkittymisen syynä voi olla flunssan jälkitauti. Niistä tavallisin on poskiontelotulehdus. Joskus taustalla voi olla diagnosoimaton tai huonossa tasapainossa oleva astma. Joskus yskä ”jää päälle” flunssan jälkeen. Tällaista tilaa kutsutaan ”yskäherkkyysoireyhtymäksi”. Yskä on hengityselimiin liittyvä refleksi ja yskäyliherkkyysoireyhtymässä tämä refleksi ylireagoi. Tällaisen yliherkkyyden hoitoon voidaan käyttää hengitettäviä astmalääkkeitä lyhyenä kuurina.

Jos yskä on alkanut ilman flunssaa, voi kyseessä olla jokin keuhkosairaus, kuten sarkoidoosi, homepölykeuhko, keuhkoahtaumatauti, keuhkoputkien laajentuma, keuhkojen sidekudostuminen tai keuhkosyöpä. Tupakointi lisää riskiä näille sairauksille. Joskus pitkän yskän syy on refluksitauti, jossa hapanta mahan sisältöä nousee ärsyttämään keuhkoputkia. Eräs yskän syy voi olla verenpainelääkkeenä käytetyn ACE-estäjän (esim. enalapriili, ramipriili, perindopriili) sivuvaikutus.

Aina pitkittyneeseen yskään ei tutkimuksista huolimatta löydy mitään syytä.

Milloin tutkimuksiin?

Jos yskä pitkittyy (yli 4 viikon mittaiseksi) eikä aiheuttaja ole tiedossa, on aiheellista hakeutua lääkäriin.

Lyhyempikestoisessa yskässä lääkärin tarve määräytyy muiden oireiden mukaan. Hakeudu lääkäriin, jos yskään liittyy:

  • pitkittynyttä kuumetta
  • veriyskää
  • yleiskunnon laskua
  • muita hälyttäviä oireita (esim. nopea laihtuminen, runsas yöhikoilu)

Pitkittyneen yskän hoito

Pitkittyneen yskän taustalla olevan sairauden hoitaminen yleensä parantaa yskän. Yskäoiretta voidaan lievittää reseptillä tai reseptivapaasti saatavilla yskänärsytystä lievittävillä yskänlääkkeillä, mutta näiden teho on heikko, eikä yskänlääkettä yleensä suositella yskän hoidoksi.